Vinerea Mare

Am fost relativ uimita ieri seara cand am vazut pe Antena 2 talk-show despre Dumnezeu. Astazi de dimineata, pe Antena 1, se vorbea despre Vinerea Mare si implicit despre Dumnezeu, despre relatiile om-Dumnezeu, credinta si tot ce deriva din acest subiect.
Spun uimita, pentru ca de multe ori, cei care au aceasta credinta sunt usor marginalizati, priviti putin ciudat, pentru ca acum, deja foarte multi se indreapta spre alte tipuri de "credinte".
Insa toti stiu ca acesta zi este una mare, de o importanta extraordinara pentru crestini. Imi aduc aminte de orele de religie pe care le faceam in generala si cat de bine mi-au prins, ce impact au avut asupra mea, pentru ca o mare parte dintre ce stiu acum despre religia crestin ortodoxa se datoreaza acelei perioade.
Sa ne improspatam putin memoria si sa vedem care este insemnatatea zilei de astazi.

"Ultima vineri din Postul Mare este numita in Bucovina Vinerea Pastilor, Vinerea Patimilor, Vinerea Neagra, Vinerea Seaca sau Vinerea Mare. Conform traditiei crestine, este, ziua in care Iisus a fost rastignit si a murit pe cruce pentru rascumpararea neamului omenesc de sub jugul pacatului stramosesc. Din aceasta cauza Vinerea Mare este zi de post negru.

In Vinerea Mare se face pomenire de sfintele, mantuitoarele si infricosatoarele Patimi ale Mantuitorului.[...] Cel care primea condamnarea la moartea pe cruce, era dezbracat de haine, biciuit si obligat sa parcurga drumul pana la locul executiei, cu barna orizontala a crucii in spate, legata de mainile intinse.

Din Scriptura aflam ca dupa ce Hristos a fost biciuit, Pilat, guvernatorul roman al provinciei Iudeea (26-36 d.Hr.), spalandu-se pe maini, rosteste sentinta. Mantuitorul Hristos este trimis spre locul rastignirii, purtandu-Si crucea.

Ajuns la locul executiei, bratul orizontal al crucii era fixat, cu ajutorul cuielor, de bratul vertical infipt din timp in pamant, iar picioarele condamnatului puteau fi asezate pe un scaunel de picioare, ceea ce usura durerile, dar lungea supliciul. Ele puteau fi si tintuite fara sprijin, usor indoite, cu talpile lipite de stalpul vertical. In varful acestuia se fixa o scandura pe care era consemnata vina condamnatului, in cazul Domnului: „Iisus Nazarineanul, Regele Iudeilor“. "

Sursa

Saptamana care se incheie este numita Saptamana Patimilor. "Patimile sau Pătimirile Domnului sunt numite sfinte, mântuitoare şi înfricoşătoare. Ele sunt sfinte, pentru că Cel ce suferă, Iisus Hristos este nevinovat. Sunt mântuitoare, deoarece, îndurând aceste Pătimiri sau ispite ale durerii, Hristos ca Om nu Se desparte de Dumnezeu-Tatăl. Patimile sau Pătimirile sunt înfricoşătoare, pentru că Cel ce pătimeşte în trup nu este numai om, ci este Dumnezeu-Omul. Cel atotputernic şi smerit, Cel fără de păcate, de bunăvoie ia asupra Sa urmarea păcatelor lumii căzute."(sursa)

Stiu ca viata acum este mult mai agitata si toti suntem contra cronometru, insa nu cred ca este dificil sa ne oprim, pentru cateva clipe si sa ne amintim de aceste lucruri. Daca permitem, ele ne vor aduce, in timp, linistea interioara pe care toti o cautam. Trebuie doar sa ne dorim cu adevarat si sa credem.

Sarbatori Fericite!

2 comentarii:

andruska spunea...

Felicitari pentru acest post si pentru blog! Revin! :)

Alina spunea...

Multumesc! Te astept cu drag :)

Copyright © 2008 - Ce ar fi daca... - is proudly powered by Blogger
Smashing Magazine - Design Disease - Blog and Web - Dilectio Blogger Template